عوارض روحی خیانت در زنان و مردان
خیانت میتواند به طور جدی آسیبهای روانی به زندگی زوجین وارد کند. این موضوع میتواند منجر به افزایش خشم، عصبانیت، افسردگی و سایر مشکلات روانی شود. مشاوره پیش از طلاق میتواند در فرآیند بهبود و درمان کمک کننده باشد، زیرا زوجین را در تسلط بر احساساتشان و یافتن راههای مدیریت موقعیت حائز اهمیت کمک میکند. با توجه به اینکه خیانت میتواند سبب ایجاد ضربههای روحی شدیدی شود در این مقاله در باب موضوع عوارض روحی خیانت به شما اطلاعاتی مفید ارائه میکنیم.
اثرات روحی مشترک خیانت در زنان و مردان چیست؟
تا به حال به شما خیانت شده است؟ هنگامی که به یکی از زوجین خیانت میشود مثل این است که فرش از زیر پای شما کشیده شود. یک لحظه احساس امنیت می کنید، لحظه دیگر همه چیز رابطه خود را زیر سوال می برید و همین مسئله باعث می شود شما احساس آسیب، سردرگمی و غمگینی کنید.
اعتمادی که شما به مرور زمان در رابطه خود ایجاد کردید، پایه و اساس رابطه اکنون از هم پاشیده شده است. علاوه بر این ترن هوایی عاطفی خیانت میتواند اثرات روانی طولانیمدتی مانند اضطراب، غم و استرس داشته باشد که از بین بردن یک شبه انها سخت است. اما نکته اینجاست شما تنها نیستید.
مورد خیانت قرار گرفتن تجربهای دردناک است و صدمه دیدن کاملاً طبیعی است. درک اینکه خیانت چگونه بر شما تأثیر می گذارد مهم است. خیانت می تواند زخم های عاطفی ماندگاری بر افراد و روابط بر جای بگذارد. فراتر از دلشکستگی اولیه، اثرات روانی طولانی مدت خیانت می تواند شامل احساس مداوم ناامنی، کاهش ارزش خود و مشکل در اعتماد به دیگران باشد.
نقض اعتماد می تواند منجر به چالش هایی در ایجاد و حفظ ارتباطات سالم شود و بر روابط آینده تأثیر بگذارد. ناراحتی عاطفی مداوم، مانند اضطراب، افسردگی، و حتی استرس پس از سانحه، ممکن است ناشی از عوارض روحی خیانت باشد.
مطلب مفید دیگر: تفاوت هوش هیجانی و هوش عاطفی چیست؟
۱. مسائل مربوط به اعتماد
خیانت دیدن می تواند اعتماد دوباره به دیگران را واقعا سخت کند. یکی از مهمترین اثرات روانی خیانت همین مسئله است اینکه دیگر نمیتوانید به فرد دیگری اعتماد کنید و در وفاداری دیگران دچار شک خواهید شد. اعتماد زیر بنای اصلی هر رابطه است و وجود چنین زیر بنایی دوام یک رابطه را تضمین خواهد کرد.
۲. عزت نفس پایین
عوارض روحی خیانت می تواند باعث شود که احساس کنید به اندازه کافی خوب نیستید، انگار چیزی در شما کم شده و خود را ناقص ببینید. ممکن است ظاهر، شخصیت خود را زیر سوال ببرید یا اینکه آیا کار اشتباهی انجام داده اید که باعث خیانت شده است. بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که ارزش شما با اقدامات دیگران مشخص نمی شود و اگر خیانت دیده اید در ابتدا با خود در یک صلح درونی باشید و فورا انگشت اتهام را به سمت خود نگیرید.
۳. اضطراب و افسردگی
یکی از احساسایت که زنان و مردان بعد از خیانت تجربه میکنند مسئله بروز افسردگی و اضطراب است. احساس افسردگی و اضطراب میتواند تا حد بسیار زیادی توانایی و عملکرد اجتماعی و فردی شما را کاهش دهد. حال تصور کنید که شما خیانت را تجربه کرده اید. این مسئله یک ضربه روانی و یک شوک عاطفی بزرگ است.
۴. اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
خیانت می تواند به صورت افکار مزاحم، فلش بک، افزایش واکنش عاطفی و اجتناب از یادآوری های مربوط به رابطه ظاهر شود. مطالعات نشان میدهد که در موارد شدید، افرادی که خیانت را تجربه میکنند ممکن است علائمی شبیه به PTSD، مانند افکار مزاحم، کابوسهای شبانه، و برانگیختگی بیش از حد، به دلیل آسیب خیانت تجربه کنند. تأثیر آسیبزای خیانت میتواند منجر به حالت پریشانی طولانیمدت شود، شبیه پاسخهای روانشناختی که در افرادی که تحت رویدادهای آسیبزا قرار گرفتهاند، دیده میشود. این امر بر شدت آشفتگی عاطفی ناشی از خیانت و نیاز به حمایت روانشناسان برای رفع این اثرات تأکید می کند.
۵. ترن هوایی احساسی
طبیعی است که پس از شکست ازدواجتان و خیانت دیدن، انواع احساسات را حس کنید و موجی از افکار منفی در ذهنتان وارد شوند. اینکه یک لحظه احساس عصبانیت کنید، سپس لحظه ای فوق العاده غمگین شوید از عوارض روحی خیانت است. حتی ممکن است احساس گناه کنید و به این فکر کنید که این اشتباه شما بوده است که پارتنرتان خیانت کرده است یا خیر؟
۶. مشکل در ایجاد دلبستگی
عواقب خیانت می تواند بر نحوه برخورد افراد با روابط آینده تأثیر بگذارد. ترس از آسیب دیدن دوباره ممکن است منجر به بی میلی برای ایجاد ارتباطات عاطفی عمیق شود.(کیت بقا در طبیعت) تجربه خیانت میتواند این تصور را ایجاد کند که افراد به طور کامل مورد اعتماد نیستند و بر روابط و تعاملات آینده تأثیر میگذارد. ناتوانی در ایجاد سبک دلبستگی سالم منجر به یک نگاه منفی و بدبینانه میشود، که در آن اعتقاد به ارتباطات واقعی و وفادارانه خیالی است.
۷. تأثیر بر روابط آینده
حتی اگر زن یا مردی که به او خیانت شده است در نهایت وارد یک رابطه جدید شود، زخم های خیانت می تواند بر رفتار و واکنش های عاطفی او تأثیر بگذارد. زنی که خیانت را تجربه میکند ممکن است در رابطه جدید خود همیشه هشیاری افراطی داشته باشد و دنیال نشانه های خیانت در پارتنر خود بگردد. زنان یا مردانی که خیانت را تجربه کرده اند ممکن است با مسائل مربوط به اعتماد، صمیمیت و تعهد در روابط جدید دست و پنجه نرم کنند. ترس از صدمه دیدن دوباره می تواند مانع از توانایی آنها در تعامل کامل و رشد احساسی شود.
مطلب مفید دیگر: افسردگی بعد از ترک اعتیاد
اضطراب، خشم و افسردگی از جمله آسیبهای عوارض روحی خیانت است که زنان پس از خیانت ممکن است تجربه کنند. احساسات شدیدی از ناامیدی، احساس ارزش کمتر، و احساس ناتوانی ممکن است در آنها ایجاد شود. این احساسات میتوانند به مشکلاتی مانند مصرف مواد مخدر یا الکل، رفتارهای ناسالم، و حتی فکرهای خودکشی منجر شود. علاوه بر این، زنانی که خیانت میبینند ممکن است اعتماد به خود و اعتماد به دیگران را از دست بدهند.
این امر میتواند به یک دوره پیشروی از روابط اجتماعی و ایزوله شدن از جامعه منجر شود، و باعث ایجاد دیگر مشکلات روانی و اجتماعی شود. از این رو، حمایت و مشاوره روانی برای این افراد بسیار مهم است تا بهبود و بازسازی روابط و درمان عوارض روحی خیانت را تسهیل کند.
درمان عوارض روحی پس از خیانت چیست؟
برای درمان عوارض روحی پس از خیانت، میتوان از راهکارهای مختلفی استفاده کرد. برخی از راهکارهای موثر در این زمینه عبارتند از:
۱. به خود اجازه غصه خوردن بدهید
هنگامی که همسرتان به شما خیانت میکند شما سرشار از احساس غم و اندوه هستید و این کاملا طبیعی است. مورد خیانت قرار گرفتن ضربه بزرگی است اما اشکالی ندارد که همه احساسات را لمس کنید؛ (جهت یابی در طبیعت)خشم، غم، سردرگمی احساساتی هستند که کاملا طبیعی است و شما باید به خود اجازه دهید تا این برهه حساس احساسی بگذرد.
خیانت مثل زخم است و التیام آن زمان می برد. اولین قدم این است که درد را بپذیرید و به خودتان اجازه دهید که اعتماد از دست رفته را جبران کنید. صبور باشید، زیرا فرایند التیام پس از خیانت در افراد متفاوت است. مهمترین نکته این است که به خودتان اجازه دهید همه چیز را احساس کنید و بدانید که همه چیز در یک مرحله بهتر خواهد شد.
احساسات خود را در یک دفترچه یادداشت کنید زیرا می تواند فضای امنی برای بیان آزادانه و بدون قضاوت احساسات شما باشد و به شما کمک کند احساساتتان را به طور موثرتری شناسایی و پردازش کنید.
۲. به دنبال کمک حرفه ای باشید
کار با یک درمانگر یا مشاور متخصص در مسائل مربوط به رابطه یا خیانت را حتما در الویت قرار دهید. یک متخصص می تواند فضای امنی را برای بیان احساسات و راهنمایی شما در روند درمان فراهم کند. به عبارتی دنبال درمانگری باشید که از رویکردهایی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) استفاده می کند. این درمانها میتوانند شما را با ابزارهایی برای مدیریت احساسات دشوار و ایجاد مکانیسمهای مقابلهای سالم اماده و درمان عوارض روحی خیانت را مهیا کنند.
۳. آشکارا ارتباط برقرار کنید
اگر در تلاش برای بازسازی رابطه هستید، ارتباط مثبت و صادقانه بسیار مهم است. هر دو طرف باید تمایل داشته باشند که در مورد خیانت، تأثیر آن و احساسات خود بدون قضاوت یا حالت تدافعی صحبت کنند. برای صحبت کردن از احساسات خود از جملات “من” برای بیان احساسات و نیازهایتان استفاده کنید.
۴. تعیین حد و مرز
مرزهای واضحی در رابطه جدید خود ایجاد کنید زیرا به شما کمک می کند در رابطه احساس امنیت و احترام کنید. مرزها می توانند به بازسازی اعتماد و ایجاد رابطه پویا و مثبت رو به جلو کمک کنند. مرزهای خود را به وضوح با شریک زندگی خود، هم در مورد رفتار قابل قبول و هم در مورد اینکه چگونه می خواهید با شما رفتار شود، در میان بگذارید.
۵. مراقبت از خود را تمرین کنید
با درگیر شدن در فعالیت هایی که برای شما شادی و آرامش به ارمغان می آورد، روی ارامش روانی خود تمرکز کنید. اولویت دادن به خودمراقبتی به شما این امکان را می دهد که بر روی التیام زخم عاطفی خود تمرکز کنید و خروجی سالمی برای احساسات خود فراهم نمایید. با مراقبت از خود، برای مقابله با چالش های مقابله با عوارض روحی خیانت، باید در ابتدا بپذیرید که خود را دوست داشته باشید. خود مراقبتی دامنه وسیعی داد برای مثال به اندازه کافی بخوابید، رژیم غذایی سالم داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید. این تغییرات سبک زندگی می تواند خلق و خو، سطح انرژی و رفاه کلی شما را بهبود بخشد.
۶. بر روابط حمایتی تکیه کنید
اطراف خود را با دوستان، خانواده که درک، همدلی و تشویقتان میکنند، احاطه کنید. به اشتراک گذاشتن احساسات خود با کسانی که به آنها اعتماد دارید می تواند حمایت عاطفی ارزشمندی را به شما اضافه کند. بعد از خیانت ممکن است که احساس تنهایی کنید و به همین جهت نیز خود را منزوی کنید؛ همین امر سبب خواهد شد تا با تکیه دادن بر روابط حمایتی خود را از این سیکل معیوب احساسی نجات دهید.
۷. افکار منفی را مدیریت کنید
الگوهای فکری منفی را که ممکن است پس از خیانت به وجود بیایند، به چالش بکشید و دوباره سازماندهی کنید. تکنیکهای شناختی-رفتاری میتوانند به شما در بازسازی تفکر و کاهش اضطراب یا افسردگی کمک کنند. افکار منفی را با این سوال که آیا این افکار واقع بینانه و مفید هستند یا صرفا باعث درگیری ذهنتان میشوند به چالش بکشید. به مرور زمان تلاش کنید تا افکار مثبت را در ذهن و اینده تان جایگزین افکار منفی کنید.
۸. برای بهبودی حود زمان بگذارید و صبور باشید
با خودت صبور باش و پیشرفتت را هر چند کوچک برای از بین بردن عوارض روحی خیانت جشن بگیر. بسیاری بر این عقیده هستند که برای بهبودی بعد از خیانت باید همه چیز بسیار سریع پیش رود و به خودشان زمان نمیدهند. (جهت یابی در شب) توجه داشته باشید که مسئله ناشی از خیانت موضوعی حساس و به لحاظ عاطفی بسیار سنگین است به همین خاطر زمان دادن به خود را فراموش نکنید.
۹. سعی کنید در صورت وجود پارتنرتان را ببخشید
بخشش به معنای فراموش کردن یا چشم پوشی از کارها یا رویدادهایی نیست که باعث درد انسان شده است. این مسئله در مورد رها کردن میل انتقام گرفتن و رهایی خود از بار عاطفی منفی است. با این حال، بخشش بعد از تجربه خیانت یک تصمیم شخصی است و ممکن است برای همه مناسب نباشد. در وهله اول این موضوع را فراموش نکنید که بخشش برای شماست، نه برای شریک زندگیتان. بخشش در مورد رها کردن رنجش و عصبانیت است تا بتوانید زندگی خود را به جلو ببرید. هیچ پاسخ درست یا غلطی وجود ندارد که شما را از بخشیدن پارتنر خیانت کارتان منصرف کند.
۱۰. ذهن آگاهی را تمرین کنید
تمرینات ذهن آگاهی می تواند به شما کمک کند بدون قضاوت از افکار و احساسات خود آگاه شوید. این مسئله می تواند در مدیریت احساسات طاقت فرسایی که ممکن است پس از خیانت به وجود بیاید مفید باشد. بسیاری از تکنیک های ذهن آگاهی مانند مدیتیشن، یوگا و تمرینات تنفس عمیق میتواند به ارامسازی ذهنی شما کمک نماید.
۱۱. احساسات خود را یادداشت کنید
نت برداری کردن از احساسی که در لحظه دارید، نوشتن خلاقانه، نقاشی یا سایر اشکال بیان احساسات به صورت خلاقانه می تواند خروجی سالمی برای پردازش احساسات شما فراهم کند. بیان احساسات در قالب کلمات می تواند یک تجربه عالی برایتان باشد و به شما کمک کند تا درک بهتری از افکار و احساسات خود به دست آورید. این موضوع را امتحان کنید و اگر با نوشتن راحت نیستید، راه خلاقانه دیگری مانند نقاشی، مجسمهسازی یا پخش موسیقی را مد نظر داشته باشید. اجازه دهید احساسات شما آزادانه و به همان شکلی که هستند بروز پیدا کنند.
در پایان در مورد عوارض روحی خیانت بدانید که…
به طور کلی، تجربه عوارض روحی خیانت میتواند به عنوان یک عامل مهم در افزایش خطر افکار و اقدامات خودکشی در هر دو جنس مطرح شود، و این امر نیازمند حمایت و درمان مناسب از سوی متخصصین روانشناسی و روانپزشکی است.
از انجایی که درمان خیانت زمان بر و پیچیده است و موضوعی است که سبب پیچیدگی احساسی و یا شک درباره ارزش وجودی یا مقایسه کردن مرتبط میشود بهتر است سعی کنید تا مسیر حل این چالش را با کمک یک درمانگر پشت سر بگذارید. میتوانید با تماس با مشاوران مرکز مشاور کده به صورت تخصصی به درمان این عوارض به پردازید.