راهکارهای درمان تروما (Trauma) چیست؟
تروما می تواند عمیقاً بر سلامت روانی، عاطفی و جسمی ما تأثیر بگذارد. درمان تروما یک تجربه عمیقا شخصی است که به زمان، صبر و رویکردی چندوجهی نیاز دارد. در این مقاله چندین راه موثر برای تسهیل بهبودی وجود دارد که شما را با آن اشنا خواهیم کرد. اما قبل از هرچیز اشارهای به معنای تروما و عواقب آن بر روی سلامت روان اشاره خواهیم کرد.
تروما (Trauma) چیست؟
تروما یک تجربه روانی بسیار تلخ و ناراحت کننده است که میتواند به دلایل مختلف و یا فشار و شوک روحی ایجاد شود. تروماها اغلب باعث ایجاد احساسات بسیار ناخوشایند میشوند و عملکردهای فرد را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهند. گاها شناسایی و درمان تروما بسیار تخصصی و حرفه ای است و برای درمان آن حتما باید به روانشناس و مشاور مراجعه نمایید.
راهکارهای درمان تروما
در ادامه مهمترین راهکارهای درمان تروما را برایتان بازگو خواهیم کرد:
وجود تروما در خود را نقض نکنید.
اولین گام در بهبودی، تشخیص و پذیرش این است که تروما رخ داده است. اعتبار بخشیدن به احساسات و تجربیات شما بسیار مهم است. این صحبت کردن در مورد تروما یا نوشتن درباره میتواند به شما امکان دهد با احساسات مرتبط با آن روبرو شوید و آنها را پردازش کنید.
به دنبال کمک حرفه ای باشید
کمک گرفتن از روانشناس می تواند در درمان تروما مؤثر باشد. روانشناسان برای درمان تروما از روش های زیر کمک میگیرند:
– رفتاردرمانی شناختی (CBT): به افراد کمک می کند تا افکار منفی خود را اصلاح و مکانیسم های مقابله ای سالم تری ایجاد کنند.
مطلب مفید دیگر: درمان بی حوصلگی و افسردگی بعد از ترک اعتیاد
– حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم (EMDR): بر پردازش و ادغام خاطرات آسیب زا تمرکز می کند.
– تجربه جسمانی: با تمرکز بر احساسات بدنی به علائم فیزیکی تروما می پردازد. پیدا کردن یک درمانگر واجد شرایط که در زمینه تروما تخصص دارد می تواند در طول درمان تروما بهبودی شما را تضمین میکند.
حمایت خانوادگی
برقراری ارتباط با کسانی که تجربه شما را درک می کنند می تواند به طرز باورنکردنی برای درمان تروما به شما کمک کند. گروههای حمایتی، دوستان و خانواده میتوانند فضای امنی برای به اشتراک گذاشتن احساسات و دریافت تشویق ایجاد کنند. احاطه کردن خود با افراد همدل باعث ایجاد حس تعلق می شود و احساس انزوا را کاهش می دهد.
در این راستا بسیاری از روانشناسان پیشنهاد میکنند تا کسانی که تروماهای تلخ و دردناکی تجربه کرده اند در جلسات گروه درمانی شرکت کنند تا با به اشتراک گذاشتن احساسات بتوانند تجربه دردناک خود را به ارامی لمس کنند.
مراقبت از خود را تمرین کنید
درگیر شدن در فعالیت های خودمراقبتی می تواند به تسکین اثرات عاطفی و فیزیکی و درمان تروما کمک کند. برخی از شیوه های خودمراقبتی موثر در وهله اول شامل فعالیت بدنی میشود. (کیت بقا در طبیعت)ورزش باعث ترشح اندورفین شده و به کاهش استرس کمک می کند. از طرفی تمرینات مدیتیشن در کنار ورزش باعث افزایش آرامش و افزایش خودآگاهی میشود و به افراد اجازه میدهد تا احساسات را به روشی بدون قضاوت پردازش کنند.
بهتر است در کنار این موارد یک رژیم غذایی متعادل نیز داشته باشید زیرا یک رژیم غذایی متعادل از سلامت روان و رفاه کلی حمایت و با تنظیم هورمون ها و مواد مورد نیاز بدنتان از افسردگی و بسیاری از اختلالات روانی جلوگیری می نماید.
یک روال روزانه برای انجام دادن کارهایتان ایجاد کنید.
ایجاد یک روال روزانه می تواند حس ثبات و قابل پیش بینی را در شما ایجاد کند. داشتن برنامه منظم برای وعده های غذایی، خواب و فعالیت ها می تواند به تنظیم احساسات و کاهش اضطراب کمک کند. گنجاندن اهداف کوچک و دست یافتنی در روال خود حس موفقیت را به مرور زمان در شما تقویت می کند.
محدود کردن قرار گرفتن در معرض عوامل محرک
شناسایی و به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض محرک ها می تواند به روند بهبودی کمک کند. تروما (Trauma) ماهیتی بسیار مرموز دارد و گاهی با قرار گرفتن در شرایطی مشابه اتفاق دردناکی که تجربه کرده اید میتواند به شدت اشکار شده و تحت تاثیرتان قرار دهد. به همین دلیل سعی کنید از روش های محدود کردن عوامل محرک مانند تعیین مرز در روابط، اجتناب از محیطهای خاص یا توجه به تجربه تروما خود را از این محرک ها دور کنید. ایجاد یک فضای امن برای خود و درمان تروما برای تقویت بهبودی بسیار مهم است و در این راستا میتوانید از خانواده خود کمک بگیرید.
برای درمان تروما، سفر بروید و به خودتان استراحت دهید.
گذراندن زمان در طبیعت می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت روان داشته باشد. پیاده روی در طبیعت، باغبانی یا نشستن در یک پارک می تواند آرامش را تقویت کند و به افراد در لحظه حال کمک کند تا سطح اضطراب را پایین بیاورند. محیط طبیعی اغلب پسزمینهای آرامشبخش برای تأمل و درمان فراهم میکند.
درمان تروما بسیار منحصر به فرد و مداوم است. با اعتراف به تروما، جستجوی حمایت، تمرین مراقبت از خود، و کشف راه های خلاقانه برای درک و ایجاد ارامش شخصی، افراد می توانند راه خود را به سمت بهبودی بیابند. اگرچه مسیر ممکن است چالش برانگیز باشد، اما فرصتی برای رشد، انعطاف پذیری ایجاد میکند.