تاثیرات استرس بر خواب کودک + آیا ایجاد اختلال می کند؟
خواب یک جنبه اساسی از رشد کودک و نوجوانان است که نقش مهمی در رشد فیزیکی، عملکرد شناختی و عملکرد مغزی ایفا می کند. با این حال، در دنیای پر از تشویش امروزی، استرس به طور فزاینده ای به یک عامل مهم و تاثیرگذار تبدیل می شود که بر خواب کودکان میتواند تأثیر منفی بگذارد.
درک رابطه بین استرس و خواب در کودکان برای والدین و مربیان بسیار مهم است به همین خاطر در این مقاله شما را با تاثیرات استرس بر خواب کودک آشنا خواهیم کرد.
مطل بجالب دیگر: اثرات تماشای پورن بر روابط زناشویی
نحوه بروز استرس در خواب کودکان خردسال چگونه است؟
وقتی کودک استرس را تجربه می کند، بدن با ترشح هورمون هایی مانند کورتیزول و آدرنالین واکنش نشان می دهد. این هورمون ها بدن را برای پاسخ «جنگ یا گریز» آماده می کنند و ضربان قلب و هوشیاری را در همه افراد افزایش می دهند. در حالی که این پاسخ برای بقای کوتاه مدت ضروری است، استرس طولانی مدت می تواند منجر به حالت بیش از حد برانگیختگی شود و آرامش و به خواب رفتن را برای کودکان دشوار کند. این حالت افزایش هوشیاری می تواند منجر به مشکلاتی در شروع خواب، بیداری های مکرر در شب و کاهش کیفیت کلی خواب شود.
استرس همچنین می تواند در تغییرات عاطفی و رفتاری که خواب را مختل می کند ظاهر شود. تاثیرات استرس بر خواب کودک فقط فیزیولوژیکی نیست بلکه اضطراب، تحریک پذیری و نوسانات خلقی را از خود نشان دهند که می تواند در توانایی آنها برای آرام شدن هنگام خواب اختلال ایجاد کند. علاوه بر این، استرس میتواند باعث شود کودکان کابوسهای شبانه یا وحشتهای شبانه را تجربه کنند و خواب آنها را بیشتر مختل کرده و منجر به چرخه بد خوابی و افزایش استرس شود.
مطلب مفید دیگر: اختلال دو قطبی در کودکان چه تاثیری میگذارد؟
استرس مزمن در کودکان می تواند به ایجاد اختلالات خواب، مانند بی خوابی یا راه رفتن در خواب کمک کند. بی خوابی که با مشکل در به خواب رفتن یا به خواب ماندن مشخص می شود، می تواند با استرس تشدید شود و یک چرخه معیوب ایجاد کند که در آن کمبود خواب سطح استرس را افزایش می دهد و استرس شدید خواب را بیشتر مختل می کند. راه رفتن در خواب، یکی دیگر از اختلالات خواب مرتبط با استرس، زمانی رخ می دهد که استرس چرخه طبیعی خواب را مختل می کند و منجر به برانگیختگی جزئی در طول شب می شود.
استرس همچنین می تواند الگوی خواب کودکان را تغییر دهد و منجر به برنامه های خواب نامنظم شود. کودکانی که استرس دارند ممکن است دیرتر از حد معمول بیدار بمانند، در طول شب از خواب بیدار شوند یا صبح زودتر از خواب بیدار شوند، که همه اینها می تواند منجر به خواب ناکافی شود. با گذشت زمان، این الگوهای خواب مختل می تواند منجر به کمبود خواب قابل توجهی شود که می تواند توانایی کودک را برای عملکرد در طول روز مختل کند.
پیامدهای اختلال خواب به دلیل استرس
خواب کافی برای عملکرد شناختی از جمله توجه، حافظه و مهارت های حل مسئله ضروری است و میتواند از تاثیرات استرس بر خواب کودک کم کند. وقتی استرس خواب را مختل می کند، کودکان ممکن است برای تمرکز، حفظ اطلاعات درسی و نشان دادن عملکرد خوب در مدرسه دچار مشکل شوند. با گذشت زمان، استرس می تواند منجر به مشکلات تحصیلی و کاهش عملکرد کلی مدرسه شود.
خواب ارتباط تنگاتنگی با تنظیم هیجانی دارد. کودکانی که به دلیل استرس به اندازه کافی نمی خوابند، ممکن است از نظر عاطفی واکنش پذیرتر و بسیار حساستر شوند و سطوح بالایی از اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری را تجربه کنند. توجه داشته باشید که بی خوابی به شدت میتواند استرس را تشدید کند (how stress can affect childrens sleep )و یک حلقه بازخورد منفی رد زندگی همه به خصوص کودکان ایجاد کند که شکستن آن دشوار است.
اختلال مزمن خواب می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت جسمانی کودک داشته باشد. کودکانی که خواب کافی ندارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به چاقی، ضعف سیستم ایمنی و سایر مشکلات سلامتی هستند.
چگونه تاثیرات استرس بر خواب کودک را در فرزندم کاهش دهم؟
با توجه به تاثیرات استرس بر خواب کودک، اتخاذ اقداماتی برای مقابله با استرس و ترویج عادات خواب سالم بسیار مهم است. در ادامه چند روش معتبر و قایل استناد وجود دارد که می تواند به شما در کاهش استرس فرزندتان کمک کند. در مرحله لول سعی کنید تا با ایجاد یک روال آرام بخش قبل از خواب به زمانبندی خواب فرزندتان کمک کنید. زمان استراحت و آماده شدن برای خواب یکی از ابتدایی ترین روش های کنترل استرس است.
فعالیت هایی مانند خواندن کتاب مورد علاقه، حمام آب گرم یا تمرینات تمدد اعصاب می تواند در این زمینه مفید باشد. کودکان ممکن است همیشه استرس یا اضطراب خود را ابراز نکنند، بنابراین مهم است که محیطی ایجاد کنید که در آن احساس راحتی کنند و در مورد احساسات خود صحبت کنند. والدین و مراقبان باید کودک را تشویق کنند و در صورت نیاز از او حمایت و راهکارهای مدیریت استرس را بیاموزند.
مطلب مفید دیگر: کاهش استرس در دوران بارداری
اطمینان از مساعد بودن محیط خواب کودک برای استراحت ضروری است. شرایط اطمینان از خواب کودک شامل آرام نگه داشتن اتاق خواب، تاریک و در دمای راحت و همچنین به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض صفحه نمایش قبل از خواب است.
کمک به کودکان برای ایجاد مکانیسم های مقابله سالم با استرس می تواند خواب آنها را بهبود بخشد. تکنیک هایی مانند تنفس عمیق، تمرکز حواس و فعالیت بدنی می توانند استرس و آرامش را به فرزند خود یاد دهید تا اگر استرس و مشکلات خواب کودک ادامه داشت، ممکن است لازم باشد از یک متخصص روانشناس بالینی کودک و نوجوان کمک بگیرید. در این زمینه روانشناسان متخصص مجموعه ما میتوانند به شما کمک نمایند تا بتوانید دلیل و ریشه استرس را در فرزندتان شناسایی کرده و به کاهس و از بین بردن استرس منجر شوند.
مطلب مفید دیگر: تأثیرات استرس بر سلامت جسم و روان بزرگسالان
در آخر در مورد تاثیرات استرس در حواب کودک بدانید که…
رابطه استرس و خواب در کودکان پیچیده و چندوجهی است و بایستی از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار گیرد. خواب به ظاهر مسئله ای ساده به نظر می اید اما وقتی فرزند شما به صورت مکرر به دلیل استرس نتواند درست و به موقع بخوابد همین مسئله سبب ایجاد استرس و نقص در فرایند رشدی او میشود.