افسردگی پس از زایمان در زنان
افسردگی پس از زایمان یک بیماری روانی بسیار جدی است که بسیاری از زنان را پس از زایمان فرزندشان تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب در جامعه اینگونه جا افتاده است که مادران بعد از زایمان فرزندشان باید بسیار احساس شادی کنند.
درست است که متولد شدن فرزند یک اتفاق بسیار مثبت است اما مادر در بازه نه ماه تغییرات هورمونی بسیاری را تجربه میکند و به همین دلیل افسردگی امری طبیعی در این میان است. افسردگی در زنان بعد از زایمان چیزی بیش از “بیبی بلوز” است – اصطلاحی که برای توصیف نوسانات خلقی خفیف، اضطراب و خستگی که بسیاری از مادران تجربه می کنند استفاده می شود.
مطلب مفید دیگر: آموزش توالت رفتن به پسر و دختر بچهها
توجه کنید که که بلوز معمولاً ظرف چند هفته برطرف می شود اما افسردگی پس از زایمان عمیق تر و پایدارتر است و نیاز به توجه و مراقبت ویژه دارد.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
افسردگی در زنان بعد از زایمان می تواند در هر زمانی به خصوص سال اول پس از زایمان شروع شود، اگرچه این سیکل افسردگی بیشتر مواقع معمولاً در سه ماه اول ظاهر می شود. افسردگی در زنان به صورت طیف وسیعی از علائم ظاهر می شود که می تواند از نظر شدت در هر مادری متفاوت باشد.
زنان مبتلا به افسردگی بعد از زایمان ممکن است احساس غمگینی شدید، نوسانات شدید خلق و خوی، مشکل در برقراری ارتباط با نوزادشان و از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردند، داشته باشند. داشتن احساس گناه، بی ارزشی یا بی کفایتی به عنوان مادر نیز رایج است که به چرخه انتقاد از خود و ناامیدی در مادر منجر میشود.
علل ایجاد افسردگی در زنان بعد از زایمان چیست؟
علل افسردگی پس از زایمان پیچیده و چندوجهی است. تغییرات هورمونی نقش مهمی ایفا می کند زیرا مادر یک سیکل نه ماهه از تغییرات را سپری خواهد کرد. پس از زایمان، سطح استروژن و پروژسترون به شدت کاهش می یابد، که می تواند باعث تغییرات خلقی شود.
مطلب مفید دیگر: تاثیر استرس بر بارداری و دوره حاملگی چیست؟
با این حال، عوامل بیولوژیکی به تنهاییمنجر به افسردگی در زنان بعد از زایمان نمی شود بلکه عوامل روانی و اجتماعی نیز به میزان قابل توجهی در این امر نقش دارند. سابقه افسردگی یا اضطراب، عدم حمایت اجتماعی، مشکلات زناشویی، استرس مالی و استرس مراقبت از نوزاد همگی می توانند خطر ابتلا به افسردگی در زنان بعد از زایمان را افزایش دهند.
علاوه بر این، انتظارات غیرواقع بینانه در مورد مادری کردن زنان، همراه با نیازهای جسمی و عاطفی مراقبت از نوزاد، می تواند احساس بی کفایتی و شکست را تشدید کند. مسئله مادران مستقل و تمرین مادری کردن و شرم از کمک خواستن نیز پیرامون مسائل مربوط به سلامت روان میتواند از کمک گرفتن زنان جلوگیری و این مشکل را تشدید کند.
تاثیر افسردگی پس از زایمان چگونه است و تا کی طول میکشد؟
تأثیر افسردگی پس از زایمان(Postpartum depression) بسیار بالا است. این مسئله می تواند کل خانواده را تحت تأثیر قرار دهد و بر توانایی مادر برای مراقبت از نوزاد و شرکت در فعالیت های روزانه تأثیر بگذارد. افسردگی در زنان پس از زایمان همچنین می تواند پیوند مادر و کودک را مختل کند و منجر به مشکلات رشدی بالقوه در کودک شود.
از جمله این مشکلات میتوان به مشکلات در تنظیم عاطفی و دلبستگی بین مادر و نوزاد اشاره کرد. علاوه بر این افسردگی می تواند روابط مادر با سایر اعضای خانواده را تیره کند و یک محیط پر استرس ایجاد کند.
درمان افسردگی بعد از زایمان در زنان
خوشبختانه، افسردگی پس از زایمان قابل درمان است و مداخله زودهنگام می تواند به طور قابل توجهی علائم را بهبود بخشد. درمان معمولاً شامل ترکیبی از درمان، دارو و حمایت عاطفی است. درمان شناختی-رفتاری (CBT) و درمان بین فردی (IPT) به ویژه موثر هستند و به مادران کمک می کنند تا الگوهای فکری منفی را برطرف کنند و با استفاده از دارو به تعادل هورمونی برسند.
در برخی موارد، به خصوص اگر افسردگی شدید باشد، ممکن است داروهای ضد افسردگی تجویز شود اما توجه کنید که مراقبت های بهداشتی برای مادران بسیار مهم است زیرا خطرات و مزایای دارو، به ویژه برای مادران شیرده را به دقت باید زیر نظر گرفت.
مطلب مفید دیگر: اختلال پرخوری عصبی چیست
حمایت عاطفی نیز در روند بهبودی بسیار مهم است. تشویق زنان به صحبت کردن در مورد احساسات و تجربیات خود بدون ترس از قضاوت می تواند تفاوت قابل توجهی ایجاد کند. در این میان همسر میتواند با داشتن حمایت عاطفی و نشان دادن توجه به همسر خود از او مراقبت کند. مسئله اصلی در افسردگی بعد از زایمان این است که بعد از تولد کودک همه توجهات به سمت نوزاد روانه میشود تا مادر.
افزایش آگاهی میان مادران و اطرافیان پس از زایمان
افزایش آگاهی در مورد افسردگی پس از زایمان برای کاهش استرس در زنان ضروری است. آموزش در مورد این بیماری باید بخش مهمی از مراقبت های دوران بارداری و پس از زایمان باشد، و تضمین کند که زنان و خانواده هایشان علائم را تشخیص داده و درک می کنند که افسردگی در زنان بعد از زایمان یک وضعیت پزشکی طبیعی است، نه یک شکست شخصی در مادری کردن.
متخصصان مراقبت های بهداشتی از جمله متخصصان زنان و زایمان، متخصصان اطفال، و پرستاران، باید برای غربالگری افسردگی در زنان بعد از زایمان و ارجاع مناسب برای درمان حتما آموزش ببینند زیرا بخش مهمی از پیشگیری از طریق آموزش درست و اصولی است.
مطلب مرتبط: ازدواج با مردان خسیس
در آخر بدانید که
افسردگی پس از زایمان یک وضعیت پیچیده و چالش برانگیز است که بسیاری از تازه مادران را تحت تاثیر قرار می دهد اما قابل درمان میباشد. با درک علل آن، شناخت علائم و ارائه درمان و حمایت عاطفی مناسب، میتوانیم به زنان کمک کنیم تا از این دوره دشوار عبور کنند و از شکوفایی خود و خانوادهشان اطمینان حاصل کنیم.
پرداختن به موضوع افسردگی در زنان بعد از زایمان فقط در مورد درمان یک بیماری نیست بلکه هدف اگاهی بخشی بیشتر نیز هست.